Hjelp & support: +46-31 33 34 433

Markedets beste vitamin- og mineraltilskudd levert hjem til deg uten kostnader med fortolling!

Viktige mineraler etter en vektoperasjon

For at du skal ha det så bra som mulig etter din vektoperasjon må du spise næringsrik mat og få i deg ekstra vitaminer og mineraler for å sikre ditt næringsbehov. Grunnen til at det behøves ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler etter en vektoperasjon er at kroppens evne til å ta dem opp blir dårligere enn før. Mange har det  veldig bra etter operasjonen og vi vet at det kan være vanskelig å ta tilskudd når man har det “bedre enn noensinne”. Mange mangelsykdommer tar det flere år å utvikle. Opptaket blir dårligere ettersom man ved en gastric bypass  kobler forbi en del av tarmen der mye av næringen tas opp. En annen grunn er at mengden saltsyre reduseres i den lille magesekken (både etter en gastric sleeve og gastric bypass). Saltsyre trengs for å aktivere flere vitaminer og mineraler. Her får du et lynkurs der vi tar opp noen av de viktigste mineralene.

Jern etter gastric bypass og gastric sleeve

Jern tas opp i den delen av tarmen som kobles forbi ved en gastric bypass. God tilgang til saltsyre har også stor betydning for opptaket av jern og det gjør at også gastric sleeve-opererte påvirkes. Jernopptaket kan tilrettelegges ev tilskudd av jern i citratform ettersom magesyreproduksjonen blir mindre etter din overvektsoperasjon. Tømmingen av magesekken går også fortere etter en vektoperasjon og det gjør at jernet ikke aktiveres helt til en form som kroppen kan ta opp (Fe3+ ->Fe2+).
Jern er en del av hemoglobin som har ansvar for transporten av oksygen fra lungene via blodbanen ut i alle kroppens vev. Gode kilder er lever, kjøtt, fugl, fisk, grønne grønnsaker, linser, eggeplomme og fullkornsprodukter. Kjennetegn for jernmangel (anemi) er at man blir blek, trøtt og orker mindre. Ved alvorlig anemi kan man også få svimmelhet, hodepine, øresus, hjerteklapp og tungpustet. I følge de norske retningslinjene skal både kvinner og men ha 45-60 mg jern hver dag. Jernmangel er vanlig etter overvektskirurgi fordi mange slutter eller glemmer å ta jern selv om det anbefales både menn og kvinner etter operasjonen. Kvinner med sterk menstruasjon kan behøve høyere doser.

Kalsium etter gastric sleeve og gastric bypass

Kalsium: Skjelettet er et levende organ som krever kontinuerlig ombygging for å beholde styrken sin. Kroppen vil ha et konstant nivå av kalsium i blodet. Om det finnes for lite kalsium i blodet bryter kroppen ned skjelettet for å få høyere nivå av kalsium i blodet. Dette kan på sikt lede til beinskjørhet. Kalsium tas hovedsaklig opp i de delene som kobles forbi ved en gastric bypass Dette gjør opptaket dårligere. Kalsium gis vanligvis i form av kalsiumkarbonat. Denne formen krever magesyre for å tas opp og er derfor opptaket av kalsium dårligere etter både gastric bypass og gastric sleeve. Kalsium i citratform (finnes i Baricol® Complete) tas opp bedre enn karbonat. Kalsium trengs for beinvevet, for musklenes og nervenes funksjon og til og med for en normal blodkoagulering. Kalsium finnes først og fremst i melkeprodukter, men også i grønne grønnsaker og sardiner.
Kalsiummangel gir ikke alltid symptomer før det er “for sent” og du får beinskjørhet. Du behøver et tilskudd som inneholder kalsium og D-vitamin for å vedlikeholde gode nivået så ikke kroppen tar fra skjelettet. I følge de nordiske retningslinjene behøver du å ta 500 mg kalsiumcitrat daglig. Baricol Complete inneholder 1000 mg kalsiumcitrat.

Sink etter gastric sleeve og gastric bypass

Sink er et livsviktig mineral som er bra for immunforsvaret og metabolismen. Sink er også bra for huden, neglene og hårets normaltilstand. Sink finnes blant annet i østers, melk, kjøtt, ost og nøtter og er et sporstoff som tas opp i øvre del av tynntarmen. Ettersom denne delen av tarmen er forbikoblet etter en gastric bypass blir opptaket dårligere. Etter en gastric bypass og en gastric sleeve har man mindre saltsyre og ettersom saltsyren tilrettelegger for at sink skal frigjøres fra maten og lettere tas opp gir dette risiko for mangler. Mangeltilstander kan gi dårligere sårheling og infeksjonsforsvar, anemi, depresjon, aggresjon og læringsvansker. Det kan også gi hudforandringer, hvite flekker på neglene og håravfall. I følge de nordiske retningslinjene etter en vektoperasjon behøver man i få i seg minst 9mg sink fra vitaminer og-mineraltilskudd. Baricol inneholder 21 mg sinkcitrat. Det er en fordel å spise mineraler i citratfor da de tas lettere opp i kroppen. Les mer om vitaminer etter en vektoperasjon.

Bestill din favoritt idag!