Kvinne som smiler og holder opp en tyggetablett fra Baricol Complete

Hva skjer i kroppen?

En fedmeoperasjon innebærer endringer både på utsiden og innsiden. De ytre endringene er ofte lettere å legge merke til enn det som skjer på innsiden, for eksempel at kroppens evne til å absorbere vitaminer og mineraler endres og forringes. Dette er viktig å vite, så du kan hjelpe kroppen med det den trenger!

Hvorfor påvirkes vitamin- og mineralopptaket etter vektoperasjonen?

 • Man spiser mindre mat enn før.
 • Maten passerer raskere gjennom mage- og tarmsystemet.
 • I den lille magesekken har man mindre volum saltsyre som trengs for opptak av visse vitaminer og mineraler.
 • PH-verdien i magesekken blir mindre surt og mer basisk enn før operasjonen. Det sure miljøet trengs for et godt opptak.
 • Om deler av tarmen er forbikoblet har vitaminene og mineralene mindre tarmoverflate å tas opp på.

Baricol® Complete Prøvepakke

I denne pakken får du én tablett av samtlige smaker (bringebær/aprikos, jordbær, appelsin og sitrus) og typer (bruse- tygge- svelgetabletter og pulver) av Baricol Complete samt informasjonsmateriell.

Hvordan påvirkes vitamin- og mineralopptaket
etter vektoperasjonen?

Gastric Sleeve

Ved en gastric sleeve tas ca 85% av den ytre kurven på magesekken bort. Sultfølelsen minsker derfor kraftig etter vektoperasjonen ettersom sulthormonene for en stor del finnes i magesekken. Grunnen til at man trenger å ta tilskudd av vitaminer og mineraler etter en gastric sleeve er, foruten at man spiser mindre mat, at man i den lilla magesekken har en begrenset mengde saltsyre som trengs for aktivering av vitaminer og mineraler.

Gastric Bypass

Ved en gastric bypass kobles magesekken helt bort, og det etterlates bare en lomme på 15-20 ml. Tarmen kobles så direkte til den lille lommen. Etter operasjonen minsker sultfølelsen, dels fordi den lille lommen rommer mindre mat, men framfor alt fordi signalene som styrer energibalansen og som sendes fra mage-tarmkanalen til hjernen minsker. Etter en gastric bypass er det også veldig lite saltsyre som trengs for aktivering av flere vitaminer og mineraler. Opptaket påvirkes også av at en del av tarmen blir forbikoblet.

Viktige vitaminer etter en vekttapsoperasjon

B12

B12 trenger magesyre og proteinet indre faktor (IF) som finnes i magesekken for å kunne tas opp. Etter en overvektsoperasjon har man mindre magesyre og dårligere tilgang på proteinet IF, derfor påvirkes opptaket. Man får også i seg mindre B12 fra maten. Gjennom å ta store mengder B12 fra kosttilskudd tas vitaminet til dels opp på den vanlige måten, men også ved passiv diffusjon i tarmen.

Vitamin D

VITAMIN D tas opp i den delen av tarmen som man kobler forbi ved en gastric bypass. Det er ekstra vanskelig for oss som bor her i nord å få i oss nok fordi vi får lite hjelp av solens stråler. Vitamin D spiller en viktig rolle i beinhelsen og trengs for å ta opp kalsium og fosfat fra maten. D-vitamin er ikke bare en viktig ressurs i oppbygging av bein, men den forhindrer også at kroppen bryter ned bein for å opprettholde normale kalsium- og fosfatnivåer i blodet.

Tiamin

TIAMIN eller vitamin B1 trenger man i omsetningen av karbohydrater og det er også involvert i nerve- og muskelfunksjonen. Om man får tiaminmangel etter sin gastric bypass eller gastric sleeve operasjon oppstår det som oftest de første ukene etter operasjonen. Langvarig tiaminmangel bør unngås da det kan føre til permanent hjerneskade.

Vil du bestille en prøvepakke med vitaminer og mineraler etter slanke operasjonen?

Folsyre

FOLSYRE og folat er ulike former av samme B-vitamin (B9) og behøves for produksjonen av protein. Vitaminet kalles for folat i mat og for folsyre i den formen som finnes i kosttilskudd. Mengden folat fra kosten reduseres kraftig fordi porsjonene er mindre etter en vekttap-operasjon. Mangel på folsyre kan gi symptomer som blodmangel/anemi med trøtthet, svimmelhet og hodepine. Ved alvorlig mangel og anemi kan man få tungpust og av og til hjertekramper (angina).

Viktige mineraler etter en vekttap-operasjon

SINK

SINK er et livsviktig mineral som er bra for immunforsvaret og metabolismen. Sink er også bra for huden, neglene og hårets normaltilstand. Sink er et sporstoff som tas opp i øvre del av tynntarmen. Ettersom denne delen av tarmen er forbikoblet etter en gastric bypass blir opptaket dårligere. Etter en gastric bypass eller en gastric sleeve har man mindre saltsyre. Siden saltsyren tilrettelegger for at sink skal frigjøres fra maten og lettere tas opp gir dette risiko for mangler.

KALSIUM

KALSIUM Kroppen etterstreber å ha et konstant nivå av kalsium i blodet. Om det er for lite kalsium i blodet bryter kroppen ned skjelettet for å opprettholde blodnivået av kalsium. Dette kan på sikt lede til beinskjørhet. Kalsium tas hovedsaklig opp i de delene som kobles forbi ved en gastric bypass, dette gjør opptaket dårligere. Kalsiummangel gir ikke alltid symptomer før det er “for sent” og du får beinskjørhet. Du trenger et tilskudd som inneholder kalsium og D-vitamin for å vedlikeholde det gode nivået så ikke kroppen tar fra skjelettet. 

JERN

JERN tas opp i den delen av tarmen som kobles forbi ved en gastric bypass. God tilgang til saltsyre har også stor betydning for opptaket av jern og det gjør at også gastric sleeve-opererte påvirkes. Jernopptaket kan tilrettelegges ved tilskudd av jern i citratform ettersom magesyreproduksjonen blir mindre etter din overvektsoperasjon. Tømmingen av magesekken går også fortere etter en vektoperasjon og det gjør at jernet ikke aktiveres helt til en form som kroppen kan ta opp (Fe3+ ->Fe2+).

Baricol Complete inneholder alt kroppen din trenger

De Nordiske retningslinjer sammenlignet med Baricol® Completes innhold
 • Jern 45-60 mg/dag
 • Vitamin B12 >350 µg/dag (Helst i form av Cyanokobalamin)
 • Vitamin D 800 E/dag
 • Folsyre 400 µg/dag
 • Tiamin 1,1-1,4 mg/dag
 • Sink 9 mg/dag
 • Kalsium >500 mg/dag (helst i form av kalsiumcitrat)
 • Jern 50 mg/dag
 • Vitamin B12 700 µg/dag (Cyanokobalamin)
 • Vitamin D 1800 E/dag
 • Folsyre 400 µg/dag
 • Tiamin 2 mg/dag
 • Sink 21 mg/dag
 • Kalsium >1000 mg/dag (helst i form av kalsiumcitrat)
NÆRINGSDEKLARASJON